Kakwo da kaja na deteto

Как да подготвите детето за консултация с психолог

Kakwo da kaja na deteto

Родителите често питат как да подготвят детето си за първото посещение при детски психолог. „Трябва ли да кажа на детето си за срещата? Какво да му кажа? А ако детето ми не иска да ходи?“

Това са нормални притеснения и наистина има значение как ще подходите към тях. Не е необичайно родителите да бъдат толкова тревожни, колкото децата си при първата консултация. По-долу ще дам няколко съвета, които да ви помогнат при планиране на срещата на детето ви с психолог.

Времето е от значение.

Изберете спокоен момент, за да поговорите с детето си за предстоящата консултация при детски психолог. Важно е да подчертаете, че това не е наказание, а начин да получите помощ, когато имате нужда от нея. Не бива да го обсъждате по време на спор или след труден ден, тъй като това може да повиши безпокойството у детето.

Поднесете информацията за срещата с лекота и ентусиазъм, като подчертаете, че психологът е тук, за да помага и подкрепя. Обяснете, че ще има разговор, в който детето ще може да изрази своите мисли и чувства, а след това ще се работи за решаване на проблемите. Това ще помогне да се намали тревожността, свързана със срещата с непознат човек.

Не забравяйте да подчертаете, че да търсим помощ, когато имаме проблем, е напълно нормално. Формирането на такъв навик при децата е здравословно и им помага да се справят с трудностите в живота.

Истината е най-доброто решение

Лесно можем да се изкушим да подведем детето. Да му спестим информация или да му предоставим подвеждаща такава. Това обаче е грешка, която не само може да разклати доверието му към вас, но и да изложи на риск ползите от предстоящата консултация. Бъдете честни и обяснете причината за посещението, използвайки позитивни послания. Например, можете да му кажете, че психолозите помагат на хората да се почувстват по-добре и да се справят с проблемите си.

Добре е да се договорите с детето си, че след срещата ще прекарате време заедно в приятна обстановка – може да отидете на заведение или да се разходите в парка. Така ще му помогнете да създаде положителни асоциации и да разбере, че посещението на психолог е нещо, което може да бъде подкрепящо и приятно за него. Важно е да го уверите, че той не е виновен за проблема и че вие се грижите за него и искате да му помогнете да се почувства по-добре.

Там няма инжекции

Един от най-лесните начини да обясним на децата какво е психолог е като кажем, че това е лекар за чувствата. Тук обаче трябва да обърнем специално внимание и да успокоим децата, че не е необходимо да се притесняват за инжекции, хапчета и подобни. Например, може да им кажете, че психологът помага на децата и на техните семейства да разрешават проблемите си и да се чувстват по-добре, без да се налага да се приемат лекарства. Така ще намалите притесненията им и ще ги подготвите за това, което предстои. Първото посещение при психолога обикновено включва събиране на основна информация и установяване на доверителни отношения, което се осъществява главно чрез игра. Смело може да му кажете, че посещението ще бъде забавно, за да го уверите и му помогнете да се почувства по-спокойно.

 

 

Избягвайте чувството за вината

Никой, нито родителите, нито децата, трябва да се чувстват сами в този процес. Никога не е добре да виним някого за проблема, защото това може да усложни ситуацията. Вместо това, помогнете на детето да разграничи проблема от личността. Обяснете му, че целта на посещението при психолог е да бъде решен проблема, а не да промените неговата личност.

Можете да помогнете на детето, като използвате неговите думи, за да обясните проблема. Често децата имат изненадваща проницателност, когато обясняват проблемите си. Най-важното е, да се чувстват подкрепени и да знаят, че имат някого, на когото могат да се доверят. Помогнете им да разберат, че психологът е тук, за да ги подкрепи и да им помогне да се справят с проблема, като използва различни техники и игри, които са забавни и интересни.

Това е екипна работа

Консултирането е сътрудничество между семейството, детето и психолога, и всеки трябва да се чувства като важна част от този екип. Не забравяйте, че докато психолозите са експерти в областта на емоциите, поведението и решаването на проблеми, вие и вашето дете сте експерти в собствения си живот и семейство. Като родители имате право на всякакви въпроси относно работния процес и е важно активно да участвате в него.

Ние, психолозите, сме тук, за да помагаме!