Положителните утвърждения помагат на децата!

Важно е родителите да насърчават, обичат и подкрепят децата си, но още по-важно е децата да бъдат научени сами да се грижат за положителното си емоционално състояние. Когато децата са създали положителни мисли и чувства за самите себе си е много по-трудно да бъдат обидени, да загубят мотивация или вяра в себе си. Може да им помогнете чрез утвърждения.

Нашето семейство, приятелите, моделите ни за подражание от телевизия и интернет, списанията и рекламите могат да бъдат подхранващи или увреждащи. Всеки един от нас развива собствена система от вярвания за самия себе си и света наоколо. От съществено значение е да се научим да поемаме контрола върху собствените си вярвания.  Както за повечето неща от живота, така и тук важи правилото, че колкото по-рано започнем да се упражняваме, толкова по-добре ще се справяме.

Утвържденията са мощен инструмент за изграждане на позитивен ум и щастливи деца. Трябва да внимаваме с какви убеждения растат децата, защото в крайна сметка всеки от нас се превръща в това, което мисли.

Какво представляват утвържденията? Просто казано утвържденията са положителни фрази или твърдения от нас към нас. Тяхното използване е много полезно, когато се улавяме в негативни саморазговори. Те работят като щит при нахлуване на безполезни или отрицателни мисли. Както повечето хубави и полезни неща, така и това не може да бъде научено за ден, но с постоянство можем да тренираме мозъка си да мисли позитивно.

„Утвърждението работи благодарение на нашата схема за награди, а това е доста мощна система. Много проучвания показват, че положителните модели могат да допринесат за овладяване на болката и да ни помогнат да поддържаме баланс в лицето на заплахите.“
– д-р 
Кристофър Касио .

Как работят утвържденията?

След като бъдат заучени, те влизат в ролята на щит, когато нашата система от вярвания бъде атакувана по някакъв начин.

Например, aко вашето утвърждение е „Аз съм прекрасен точно такъв, какъвто съм“, а ви бъде казано, че сте глупав, утвърждението ще се самоактивира и ще ви напомни за вашата вяра. Така драстично ще се увеличи шансът да произведете мисъл – „Аз не съм глупав, аз съм прекрасен!“

Без положителна система от вярвания може да приемем всичко казано от някого за истина и да започнем да вярваме, че сме глупави. Колкото повече практикуваме едно утвърждение, то става толкова по-силно.

Утвържденията са силен инструмент за изграждане на  позитивен ум. Те биват прилагани успешно и при децата и могат да ги направят по-щастливи!

Доказателствата зад положителните утвърждения

Една от ключовите психологически теории е „теорията за самоутвърждаване“ ( Steele 1988 ). Има изследвания, които показват, че можем да поддържаме самочувствието и почтеността си, като си казваме  утвърждаващи позитивни думи. Развитието на тази теория е довело до изследвания, търсещи промени в мозъка, когато прилагаме утвърждения. С помощта на ЯМР е наблюдавано увеличение на невронни пътища в префронталната кора, когато хората практикуват самоутвърждавания.

 

Също така е отбелязан ефектът, който те оказват върху настроението и чувствата. В следствие на това е заключено, че положителните утвърждения могат буквално да обърнат  негативните мисловни модели в позитивни. Утвържденията повишават саморегулацията, самооценката и самочувствието.

Следователно простото изречение „Мога да го направя!“ реално може да ни помогне да преминем през трудна ситуация.

Изтеглете БЕЗПЛАТНО този ресурс => Св. Валентин – обичай себе си! 

Ние се превръщаме в това, което мислим!

Ако се чувстваме безполезни, ще се държим така, сякаш сме безполезни. Ако вярваме, че сме специални и обичани, ще се държим като специални и обичани. Утвържденията са важни и няма по-благоприятен период от детството, в който да положим техните основи.

Да бъдем добри към себе си е важно!

Често се случва по пътя на живота да развием модел на прекомерна самокритика, който несъзнателно наранява нашето самочувствие и намалява устойчивостта ни. Един от начините да излезем от този омагьосан кръг е чрез позитивни саморазговори. Това води до следващата полза от тях. Те ни учат да си говорим с доброта.

Ако възпитаваме децата в позитивни саморазговори от ранна възраст, ще им помогнем да предотвратят развитието на прекомерна самокритичност, тъй като силната и положителна система от убеждения вече е създадена отвътре.

Да бъдем щадящи към себе си е полезно не само за психическото, а и за физическото ни здраве  Има редица изследвания за това как сърцето и умът са свързани и как един щастлив и позитивен ум може да подобри цялостното здраве.

Полезни съвети

Отделете време, за да обсъдите утвърждението и как се чувства детето ви по отношение на него. Винаги трябва да разглеждаме положителните утвърждения от забавната страна. Използвайте ги, за да помогнете на децата да бъдат най-доброто, което могат да бъдат и да отгледат в себе си положителни чувства.

Не пропускайте нищо, последвайте ме във Фейсбук!