Ранно детство: забавни дейности за развиване на двигателни умения

Ние използваме моторните си умения всеки ден и правим това през целия си живот.  Те ни помагат да правим всичко – от повдигане на тежки предмети до писане на клавиатура. Моторните умения и контролът върху тях започват да се развиват още след раждането на детето.

Моторните умения са разделени на две категории: груби двигателни умения и фини двигателни умения. Овладяването и на двете е важно за растежа и независимостта на децата.

ФИНА МОТОРИКА

Фината моторика се определя като умение за координация на малките мускулни групи. В тях се включват тези на ръцете и очите, и способността да работят заедно. Ето няколко предложения, които да помогнат на детето да развие фините си двигателни умения.

  • Използвайте шаблони: Начертайте числа с маркер и подканете детето да ги украси с различни материали – бобови зърна, макарони, различни листа, сламки, мъниста и т.н. За тази дейност са необходими предимно подръчни материали, които лесно се намират във всеки дом.
  • Игра с водата и пясъка: Тя е изключително полезни за развитието на фината моторика, а и не само. Ако от хигиенна гледна точка се притеснявате да пускате детето си на пясъчниците по паркове и градинки, то може да си осигурите кинетичен пясък у дома. Нека децата пълнят и изсипват различни контейнерчета, работят с лопатката, строят замъци и кули, преливат вода от един съд в друг.
  • Творческите занимания Може да предоставите възможност на детето да борави с тесто за игра или да рисува. С тези занимания се развиват важни умения, които в бъдеще ще му помогнат за писането. Съобразете инвентара с възрастта на детето.
  • Направете бижута от макарони: Необходим ви е конец, макарони и креативност. За по-малки деца може да замените конеца с прежда или друг вид по-дебела връзка. Тази дейност е чудесна за координацията ръка-око, освен това развива и въображението. След изработка на колието, може да го оцветите с флумастери или водни боички.

ГРУБА МОТОРИКА

Грубите двигателни умения включват умението за контрол над ръцете, краката, главата и торса. Децата могат да развият своите груби двигателни умения чрез бягане, скачане, хвърляне, хващане, катерене, бутане и дърпане. Ето няколко предложения, които да помогнат на децата да развият грубите си двигателни умения, докато се забавляват.

  • Хвърляне и хващане на различни по размер топки.
  • Каране на триколка, тротинетка или велосипед.
  • Пълзене през тунел (може да си направите такъв от обръчи) .
  • Подскачане на въже.
  • Домашна дискотека.
  • Гоненица – тя не излиза от мода!

Развиването на двигателните умения, води до умение за контрол над тялото. Фината моторика е важна за децата, развитието ѝ укрепва мускулите на пръстите и синхронизира движенията на ръцете и работата им с очите. Възрастните правим неща, изискващи фини двигателни умения, без дори да мислим за тях. Развиването на фината и грубата моторика в предучилищна възраст е от ключово значение за цялостното развитие на детето.