Емоционална интелигетност

5 начина да помогнете на детето да обогати емоционалната си интелигентност

Говорете за чувствата.

Опишете как се чувстваме, когато изпитваме тъга, щастие, гняв и други емоции. Помогнете на детето да се научи да разпознава и назовава чувствата и емоциите правилно. Ако то е още малко, може да направим това, като назовавате правилно състоянието, в което го наблюдавате – „Изглеждаш ядосан. Лицето ти е зачервено, а тялото ти е напрегнато.“ С течение на времето и когато детето поотрасне, можем да започнем да го насочваме към начини за справяне с емоциите. Помагайте му да преминава през тъгата, да се справи с разочарованието, да успокои гнева, да поддържа щастието и т.н. Това ще му бъде полезно за цял живот.

Приемете и се съгласете с всички чувства.

Родителите често обичат да виждат само положителни емоции у децата си. Гневът обикновено предизвиква собствения им гняв. Тъгата ги кара да се тревожат и затова искат бързо да я „изтрият“ от детето. Сякаш ако отхвърлим разочарованието или безпокойството, тези чувства просто ще изчезнат от децата.

Всички искаме щастие 24/7, но трябва да се съгласим, че хората не сме устроени така и няма как да бъдем щастливи през цялото време. Важно е да научим децата, че всички емоции са нормални и е естествено да ги изпитваме. Детето трябва да знае, че всяка емоция е приемлива и всяко чувство е нормално, но не всяко поведение е такова (например, то не може да хвърля или удря, когато е гневно), но е напълно нормално да се чувстваш така. Децата, а и не само те, имат нужда да се почувстват разбрани, въпреки чувствата, които изпитват.

Емоционална интелигетност

Играйте игри, които изграждат емоционална интелигентност.

Независимо дали детето посещава детска градина или училище, то ежедневно преминава през богата палитра от емоции и чувства. За съжаление развитието на емоционална интелигентност не е заложена в стандартната учебна програма в България. Това, разбира се не пречи да вземем нещата в свои ръце и да направим много по въпроса. Родителите също могат да развиват емоционална интелигентност у дома с различни игри. Например, имитацията на емоции с лице или тяло е чудесен начин за игра. Разиграването на различни сюжети с кукли, помага на децата да разбират по-добре чувствата на другите и да се изразяват. Друг лесен начин е просто докато разглеждате списание, книга или филм да говорите за това какви емоции изпитват персонажите. Може да предоставите на детето празни кръгчета от хартия и да го подканите да нарисува лица, изпитващи различни емоции. Разбира се са налице и различни инструменти, които може да използвате за развитие на емоционална интелигентност, както в класната стая, така и у дома. Един такъв инструмент са Емо карти – всички чувства

Възползвайте се от конфликтите, за да изградите умение за решаване на проблеми.

Вместо да изпращате детето си наказано в ъгъла, научете го да търси решение: „Разбирам, че си разстроен, защото нещата не се получават както желаеш, но няма да ти позволя да удряш. Какво друго можем да направим, за да разрешим това?“

Ако детето не ви предлага решения, дайте му няколко, от които да избира. Проявете креативност и насочвайте към положителни действия.

Дайте добър пример.

Постарайте се да контролирате собствените си емоционални реакции, особено пред децата. Вместо да крещите или да използвате груб тон, бъдете директни и мили. Например: „Когато хвърляш храната се разстройвам“ е за предпочитане пред „Всичко, което правиш, е да създаваш бъркотия и да ме побъркваш!“. Бъдете честни относно чувствата си, без да ги преувеличавате или отхвърляте. Ок е да кажете „В момента ми е мъчно.“ или „Това което правите, ме прави тъжен/а“, и разбира се, ако сте доволни от поведението им не пропускайте да ги уведомите!