8 стратегии за справяне с детските истерии

Всеки родител е бил свидетел на детски истерии. Плачът, виковете, въртенето по пода – всичко това може да е притеснително и измарящо. Но има начини да се справите с това поведение, които не само ще помогнат на вашето дете да се успокои, но и ще му помогнат да развива умения за справяне с емоциите.

1. Запазване на спокойствие

Най-важното в тези моменти е да запазите спокойствие. Вашият тон на гласа, мимиката, позата ви могат значително да повлияят върху детето. Използвайте тих и спокоен тон и говорете ясно. Ако самите вие се нуждаете от няколко минути, за да се успокоите, вземете ги. Вашето емоционално равновесие е от съществено значение, за да успокоите детето.

2. Демонстрирайте емпатия

Покажете на детето, че разбирате неговите чувства. Емпатията може да бъде изразена чрез физически действия като докосване по гърба, или чрез думи като „разбирам, че си разстроен“. Изразяването на емпатия ще помогне на детето да се чувства разбрано и обичано, което ще помогне за успокояването му.

3. Комуникация

Комуникацията е съществен инструмент в справянето с детските истерии. Обяснете на детето с думи, с които то може да разбере защо неговото поведение е неприемливо и как то може да се справи със ситуацията по-ефективно.

4. Обучение и подкрепа

Научете детето да изразява своите чувства по подходящ и здравословен начин. Може да насърчите детето да говори за чувствата си, да рисува рисунки, които изразяват това, което чувства, или дори да използва ролеви игри, за да може да разбере и обработи своите чувства. Това ще помогне на детето да се научи как да изразява емоциите си по здравословен и продуктивен начин, което ще е от полза при бъдещи истерии.

Разгледайте нашите инструменти за развитие на емоционална интелигетност

5. Учене на самоконтрол

Научете детето на техники за самоконтрол, които може да използва, когато се чувства притеснено или загубило контрол над поведението и емоциите си. Това може да включва техники за дишане, прости форми на медитация или използване на спокойни и тихи места, където детето може да отиде, когато се чувства разстроено.

Изтелгете безплатно работни листове за социално и емоционално учене.

6. Последователност

Последователността в реакциите ви към поведението на детето е много важна. Ако детето разбере, че определено поведение винаги ще доведе до същия резултат, то ще се научи бързо какво се очаква от него и ще може да коригира своето поведение. Последователността също така допринася за сигурността и стабилността в живота на детето.

7. Проактивни стратегии за справяне с детските истерии

Наблюдаването и разбирането на поведението на детето може да ви даде ценни индикации за това, какви ситуации или събития могат да предизвикат истерии. Това могат да бъдат определени места, хора, събития или дори определени времеви интервали от деня.

Ако забележите определени шаблони или модели в поведението на детето, планирането може да бъде силен инструмент за предотвратяване на истерията. Планирането напред включва проактивни действия за подготовка на детето за ситуации, които може да са трудни за него.

Това може да включва обясняване на детето какво точно ще се случи, кои хора ще бъдат там, където отивате, какво може да се случи и как детето може да реагира, ако се почувства притеснено. Можете да обсъдите какви стратегии за успокоение да приложите.

8. Смяна на фокуса

Опитайте се да отвлечете  вниманието на детето, за да предодвратите или прекъснете истерията. Това може да означава смяна на средата, предложение за нова игра или дейност, или просто предлагане на обект или играчка, която детето обича. Смяната на фокуса може да помогне на детето да забрави за причината за неговата тревога и да се върне в по-спокойно и балансирано състояние.

Помнете, че всички деца проявяват истерично поведение от време на време – това е естествен начин за тях да изразяват своите чувства и емоции. Чрез прилагането на тези стратегии, можете да им помогнете да се научат как да се справят с тези емоции по по-подходящ и продуктивен начин, което е ключов елемент от тяхното емоционално развитие.